Hvor mye er vanlig å bruke på husholdningsutgiftene?

husholdning_hvormyeEn god økonomi krever et budsjett, et godt budsjett krever en orientering om husholdningsforbruket, og når man har både budsjettet og en orientering om eget forbruk – DA har man en god oversikt!

Og oversikt er ekstremt nødvendig, dersom man er interessert i å holde en fornuftig og frisk privatøkonomi!

Det første man må gjøre er som sagt å sette opp et budsjett –  og det er viktig å få med absolutt alle husholdningsutgiftene! Dette kan jo høres ut som en tung oppgave, og det kan faktisk være vanskelig å komme på absolutt alle utgifter som man har i løpet av en hel måned, eller enda verre – et helt år. Men da kan du få god hjelp ved å bruke SIFO-modellen.

SIFO er forkortelse for «Statens Institutt for Forbruksforskning», og inneholder en mengde med snitt-tall på normalt forbruk i forhold til antall personer i husholdningen. SIFO har hele tiden et oppdatert standardbudsjett for forbruksutgifter, som også inneholde en kalkulator slik at du kan regne deg frem til hva dere BØR bruke på husholdningen.

SIFO skriver selv om sitt budsjett:
«Standardbudsjettet viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler o.l. og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som møbler, elektrisk utstyr o.l.»

Det er også svært detaljspesifisert, og om man er like interessert som meg i budsjetter osv. går man dessverre å leser «om sider» – og jeg måtte  smile litt av denne: «Budsjettet gir rom for brus og boller, men ikke sjokolade, chips osv.»

Og denne: «Det er forutsatt at barnet ammes, og at det i hovedsak spiser deler av samme type middagsmat og brødmat/frukt som de andre i husholdet.»

Jaja, det er jo enda godt at det finnes noen som er enda mer opphengt i nøyaktighet og detaljer som meg 😉

Du finner SIFOs standardbudsjett – kalkulatoren her

Så velger du det som er rett for deg og din familie, i forhold til kjønn, alder og om dere har barn i barnehage, samt om dere har bil.

For meg og min samboer finner jeg dette budsjettet:

Person 1: Kvinne mellom 20 og 50 år
Person 2: Mann mellom 20 og 50 år

Individspesifikke utgifter pr. måned

Utgifter til mat og drikke: 4440
Utgifter til klær og sko: 1010
Utgifter til helse og hygiene: 1100
Utgifter til lek og fritid: 1820
Utgifter til reise (kollektivt): 1100
Utgifter til spedbarnsutstyr: 0

Husholdsspesifikke utgifter pr. måned

Utgifter til andre dagligvarer: 280
Utgifter til husholdningsartikler: 380
Utgifter til møbler: 370
Utgifter til telefon, mediebruk, diverse fritidsartikler: 1470
Utgifter til bil (drift og vedlikehold): 2000
Utgifter til barnehage: 0

Totalt forbruk

Totalt forbruk pr. måned er kr. 13970

Det som kanskje er verdt å merke seg i SIFO-modellens budsjett, er kanskje at alle postene er noe «grove». Det er dermed slått sammen endel utgifter per post, selv om budsjettpostene egentlig omfatter alt man trenger.

Og noen kan kanskje lure på hvordan man f.eks. skal kunne bruke 370,- på møbler hver måned, men da kan man typisk tenke seg at en sofa fort koster mellom 10 og 20 tusen, og 20.000,- / 370,- = 54 måneder, som igjen er 4,5 år. På 4,5 år handler man gjerne møbler for rundt 20.000,-.

Det du også skal være OBS på, er jo at SIFO ikke sier noe om låneutgifter. Budsjettet tar utgangspunkt i at forbrukeren holder lånepostene på utsiden, og regner med dette selv. Så eventuelle utgifter for lån på bolig, bil, kredittkort, forbruksfinansiering osv. må selvfølgelig også taes med på deres husholdningsbudsjett!

Du kan lese mer om hva som er med under hver post i SIFO-budsjettet for 2017 her.

Så om du er helt «blank» på hvordan du skal begynne å sette opp ditt eget familiebudsjett, kan jeg anbefale at du bruker en time eller to på SIFO-modellen.

Personlig synes jeg denne modellen stemmer ganske så bra i forhold til vårt forbruk, og der den beregner for mye, hentes det inn igjen på steder hvor den beregner for lite. 😉


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *